
Drag oaspete, iubitor de călătorie și natură, îți spunem “bine-ai venit în Clisura Dunării!”. Un colț de țară aparte, unde frumusețea și întinsul apei se îmbină, la propriu, cu cele ale munților și ale codrilor. Unde cultura, arta și gastronomia locului se îmbină de minune cu cele ale celorlaltor comunități etnice care trăiesc împreună cu noi, pe malul românesc al Dunării, de zeci și sute de ani.
Obiectivele turistice ale județului Mehedinți sunt multe și minunate. Astăzi ne oprim asupra câtorva care sunt chiar la doi pași de noi. Iată unde puteți ajunge rapid, pornind de la Eșelnița, de la Pensiunea Mai Danube.

Cazanele Dunării – locul în care Dunărea se îngustează între munţi. Una dintre cele mai impresionante porțiuni ale fluviului, unde acesta străbate Carpații și formează un defileu îngust și spectaculos. Împărțite în Cazanele Mari și Cazanele Mici, aceste strâmtori sunt renumite pentru pereții de stâncă abrupți și curenții puternici ai apei. Regiunea adăpostește repere istorice importante, precum chipul sculptat al regelui Decebal și Tabula Traiana, rămășiță a drumurilor romane.
Această zonă face parte din Parcul Natural Porțile de Fier și este apreciată pentru biodiversitatea sa bogată și peisajele sălbatice. Formațiunile geologice impresionante și clima blândă au favorizat dezvoltarea unor specii de plante și animale rare, transformând Cazanele Dunării într-un loc deosebit atât pentru explorare științifică, cât și pentru turism.
Bustul lui Decebal. Noi găsim că e spectaculos să îl vedeți de pe apă, așa că vă invităm la o plimbare cu barca pe Dunăre. Sigur, se poate ajunge și cu mașina în câteva minute, plecând de la pensiune. A fost realizat de sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. Acesta a lucrat timp de zece ani, cu ajutorul a 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume.


Tabula Traiana. La fel de aproape de pensiunea Mai Danube, descoperiți acest inedit monument antic roman, ridicat de împăratul Traian în anul 105 pentru a marca victoria Romei asupra Daciei și marșul trupelor imperiale prin defileul Dunării. Săpată în stâncă pe malul sârbesc, aproape de Cazanele Mici, Tabula este singura păstrată dintre cele zece existente inițial – celelalte au fost distruse sau cunoscute doar din desene de secol XVIII-XIX. Inscripția comemorează refacerea unui drum prin munți, iar basorelieful ilustrează doi delfini și un vultur. Pentru a fi salvată de apele lacului de acumulare de la Porțile de Fier, monumentul a fost ridicat cu circa 30 de metri.
Mănăstirea Mraconia. Actualul lăcaș de cult este construit pe locul fostei mănăstiri Mraconia, de pe valea cu același nume, ridicată în anul 1523 de banul Nicola Gârlișteanu, dregătorul regiunii de graniță a Caransebeșului și Lugojului. Când nivelul Dunării scade foarte mult, se mai pot observa ruinele în formă de cruce ale vechiul așezământ. De la vechea biserică se mai păstrează doar ușile împărătești și o candelă, care se află la muzeul parohial din Eșelnița.


Orașul Orșova. Așezat pe malul Dunării, localitatea reflectă o istorie plină de evenimente, de la epoca dacică și romană până la disputele medievale dintre marile puteri ale vremii. Inițial un punct strategic de graniță, Orșova a cunoscut schimbări radicale în secolul XX, când vechea vatră a orașului a fost acoperită de apele Dunării, fiind inundată intenționat, cu scopul construirii barajului Porțile de Fier. Așezarea a fost reconstruită mai sus.
Astăzi, Orșova Nouă se desfășoară în trepte, de-a lungul colinelor care coboară spre apele liniștite ale Dunării. Orașul îmbină elemente moderne, precum faleza pietonală și porturile turistice, cu un cadru natural deosebit, dominat de apele fluviului și de siluetele Munților Almăjului. Priveliștea largă asupra Dunării și atmosfera calmă conferă Orșovei un farmec discret, unde istoria și natura se întrepătrund firesc. Venind spre Eșelnița, puteți admira micuțul oraș etajat, colorat din loc în loc, care te duce puțin cu gândul la micile porturi de la Mediterană.
Mănăstirea Sfânta Ana. Supraviețuind inundării orașului Orșova, unde se și găsește, mănăstirea este așezată pe Dealul Moșului, oferind o panoramă spectaculoasă asupra Dunării. A fost ridicată și ctitorită de cunoscutul ziarist Pamfil Șeicaru, între 1936 și 1939, în semn de mulțumire pentru supraviețuirea sa în luptele din Primul Război Mondial.
În perioada comunistă, mănăstirea a fost secularizată și folosită în alte scopuri, dar a fost reînființată ca lăcaș de cult în 1990. Astăzi, Sfânta Ana este atât un loc de pelerinaj, cât și un reper istoric, adăpostind și un muzeu dedicat ctitorului său.

Promitem în articole viitoare noi sugestii de excursii și destinații formidabile din Mehedinți și Oltenia, locuri pe care trebuie să le vezi măcar o data în viață. Iar noi, gazdele Mai Danube, vă așteptăm mereu încântați să vi le povestim și arătăm, cu drag! Toate bune!